ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Специфікація сталевих кутників

Специфікація сталевих кутників

За своїм геометричним перетином сталевий кутник нагадує букву "Г". При цьому в залежності від ширини полиці сталеві кутники діляться на наступні категорії:

  • кутник рівнополичний (ГОСТ 8509 — 93) - виходячи з назви стає зрозумілим що обидві грані цього Г-образного геометричного елемента рівні між собою. Виготовляється сталевий рівнополичний кутник з вуглецевих сталей шляхом гарячого прокату або холодного гнуття сталевої заготовки. Даний тип металопрокату користується величезною популярністю не тільки у промисловців та будівельників, а й у звичайних громадянам. У народному господарстві сталевий кутник використовується при монтажі теплиць, парників, ферм, парканів та огорож, каркасів причепів та ін. На відміну від нерівнополичного кутника, сталевий рівнополичний кутник зазвичай маркують номером (Наприклад: кутник сталевий №20 позначає кутник рівнополичний 20х20 мм). Важливою особливістю сталевого кутника, яка збільшує попит на даний продукт є досить широкий розмірний ряд від №20 до номера 200. При такому розмірному ряду і різних товщинах сталі (від 1 мм до 16 мм) виходить вельми пристойний модельний ряд, який дозволить вибрати Вам сталевий кутник в залежності від призначення.
  • кутник нерівнополичний (ГОСТ 8510 — 86) - сама назва вже говорить про те, що полки цього куточка мають різну ширину. Даний вид металопрокату також отримують за допомогою холодного згинання або гарячого прокату сталевої заготовки. На відміну від рівнополичного кутника нерівнополичний користується меншим попитом і використовується в основному там де необхідно посилити каркасну конструкцію або ж зробити декоративне обведення. Виготовляється нерівнополичний кутник зі сталей звичайних марок Ст3кп, Ст0, Ст3сп/пс.

ВАЖЛИВО:  Гнутий кутник строго не рекомендується застосовувати в якості несучого навантаження!

На фото - куточок сталевий рівнополичний

На фото - кутник сталевий рівнополичний

У виробничому процесі неможливо уникнути скручування кутника уздовж осі, як і відхилення по довжині. При цьому дані параметри нормуються ГОСТ (скручування - не більше 0,4 довжини; відхилення - не більше 0,75 довжини)

В залежності від точності прокату сталевої заготовки, металеві кутники поділяють на:

  • кутники високої точності;
  • кутники звичайної точності;

Для підвищення міцності сталевого кутника при його виготовленні використовують низьколеговані сталі 09Г2С, 15ХСНД. Для збільшення терміну служби та опірності корозійним процесам сталеві кутники оцинковують. Таким чином отримують кутовий профіль здатний нести задані навантаження під постійними атмосферними впливами.

Довжина вироблених сталевих кутників також стандартизована і становить 6м/9м/11,7м/12 м. Відповідно до ГОСТ дозволяється і виготовлення немірних довжин згідно ТУ замовника, з дотриманням допусків на скручування та відхилення.