ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Облаштовуємо паркан з профнастилу своїми руками (частина 2)

Першу частину читайте тут.

КРОК 2: Мінімальний інструмент для облаштування паркану з профнастилу своїми руками

Для того щоб самостійно звести огорожу з металевого профільного листа Вам знадобляться:

  • Болгарка
  • Зварювальний апарат та електроди
  • Шуруповерт
  • Міксер або бетономішалка
  • Відро будівельне для бетону
  • Бур садовий
  • Схил, рівень, рулетка
  • Сталевий трос 2 мм та набір елементів для його натягування.
  • Труба каналізаційна пластикова 110мм n шматків по 0,8-1м. де n - кількість опорних стовпів.

Також Вам знадобляться пісок, гравій або щебінь, цемент та саморізи.

КРОК 3: Приступаємо до монтажу стовпів паркану з труб і профнастилу

Отже, всі матеріали розраховані, замовлені та доставлені на ділянку і Ви готові приступити до роботи. Починаємо монтаж з крайніх стовпів паркану, для цього в передбачуваних місцях установки садовим буром робимо поглиблення на глибину 1,2-1,5м. У квадратній профільній трубі призначеній для стовпа в нижній частині на відстані 12-15 см робимо виріз 12-15 см як показано на малюнку.

Зачепний виріз на профільній трубі для стовпа

Рис1. Зачепний виріз на профільній трубі для стовпа

Встановлюємо крайні опори в лунки, вирівнюємо їх по вертикалі та робимо розпірки для того щоб уникнути зміни положення стовпа при заливці бетону. Заливаємо заздалегідь приготовлений бетон в лунку до позначки 0,8- -1,0м від рівня землі. Одягаємо поверх стовпчика пластикову каналізаційну трубу і заганяємо її вниз до упору з бетонною сумішшю. Заливаємо бетон в простір між профільної трубою стовпа та каналізаційною трубою як показано на малюнку 2.

Бетонування стовпа
Рис 2. Бетонування стовпа

На цьому процес бетонування кутових опор можна вважати завершеним. Тепер чекаємо кілька днів для остаточного затвердіння бетону і приступаємо до монтажу наступних стовпів. Для цього натягуємо сталевий трос 2 мм поверху між кутовими (кінцевими) опорами. Чому поверху і чому сталевий? По-перше, це робиться для того щоб трос не заважав робот, щоб його не переступати або за нього чіплятися. По-друге, набагато зручніше відвісом визначати точне місце розташування центру лунки для стовпа з профільної труби. І на закінчення сталевий трос не піддається розтягуванню як будівельна шнурка, а це значить що ми зможемо виставити всі наші опори в гарну рівну лінію. Для всіх проміжних стовпів паркану з профнастилу повторюємо аналогічну процедуру, як і для установки кутових. У разі необхідності облаштування опалубки в прольотах забору можна провести бетонування на невелику глибину від 20 см з обов'язковим армуванням. Висота опалубки на ваш розсуд.

Отже, всі наші стовпи з квадратних профільних труб вже виставлені, забетоновані і тепер можна сміливо переходити до наступного етапу – монтажу поперечних лаг. Зазвичай в якості поперечних стійок використовують прямокутну профільну трубу. Існує кілька варіантів кріплення поперечок для забору з профнастилу:

► З використанням Х-кронштейнів - так званих пристосувань для швидкого монтажу і демонтажу.

Використання Х-кронштейну для встановлення поперечних лаг

Рис 3. Використання Х-кронштейну для встановлення поперечних лаг

Даний варіант істотно полегшує монтаж огорожі своїми руками, так як Вам не доведеться мати знань і навичок роботи з контактною або дуговою зваркою.

► Зварка поперечок за допомогою зварювального апарату. Перш ніж приступати до зварювальних робіт необхідно продумати як саме ми будемо кріпити поперечні профілі – в стик зі стовпами або накладним типом та правильно нарізати необхідні прямокутні труби і розмітити місця зварювання.

Всі варіанти кріплення лаг показані на рис. 4.

Варіанти кріплення поперечних профільних труб
Рис 4. Варіанти кріплення поперечних профільних труб

Наостанок залишилося лише прикріпити листи профнастилу за допомогою шуруповерта та саморізів по металу або ж за допомогою заклепок і заклепувального інструменту. Залежно від розміру поперечних профільних труб і кольору профільного листа використовують саморізи довжиною 19-25 мм. того ж кольору, що і профільний лист.

Ось і підійшла до кінця наша стаття про облаштування паркану з труб і профнастилу своїми руками. В результаті вищеописаних дій Ви отримаєте гарну огорожу подібну тій, що наведена на малюнку нижче.

Готовий паркан з профільних труб та профнастилу
Рис 5. Готовий паркан з профільних труб та профнастилу.

Сподіваємося, що дана стаття була Вам корисна і допоможе уникнути основних помилок при облаштуванні огорож такого типу.