ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Види калібрування металу та його переваги

Калібрування застосовується для забезпечення максимальної точності металевого прокату. Завдяки їй технічні характеристики своєї продукції найбільшою мірою відповідають значенням, закладеним у проекті.

Металопрокат, що пройшов калібрування, затребуваний майже у всіх галузях, у яких потрібне дотримання точних параметрів. Одна з таких сфер – випуск усіляких виробів із металу, що застосовуються у побуті та промисловості. Найчастіше калібрування застосовують при виготовленні металопродукції методом гарячої прокатки.

Види калібрування металу, переваги калібрування металу

Що таке калібрований круг

Калібрований круг є сталевим прутом, який відрізняється строго заданим діаметром і ідеально гладкою обробленою поверхнею. Візуально це звичайний стрижень зі сталі, проте його перетин має ідеальну рівність. Калібрований круг виготовляють із різних сортів сталі (легованої, вуглецевої, нержавіючої).

Прокат металу, що пройшов калібрування, застосовують тоді, коли необхідно забезпечення найвищої надійності та точності продукції, що випускається з нього. Калібровані круги використовують при виготовленні валів, шпильок, болтів і т.д.

Головні відмінні риси каліброваного металопрокату:

  • Не потрібно ґрунтовне доведення, що суттєво знижує ризик виробничих дефектів.
  • Значне зниження багатьох витрат, зокрема, потрібних складування.

Калібрування металопрокату роблять в холодному і гарячому стані в залежності від технологічного процесу, що проводиться в даний час. Перший спосіб найбільш привабливий, так як з його допомогою можна забезпечити найбільшу точність виробів та їхню оптимальну якість.

Типи калібрування

Існує два основні види калібрування: холодний та гарячий. Від того, який із них використовується, залежать особливості деталі, що проходить обробку.

Щоб спростити подальшу обробку заготівлі, під час гарячого калібрування використовують її нагрівання до необхідної температури. При цьому враховують, що під час охолодження відбувається звуження сталі і можлива зміна її характеристик. Зокрема, заготівлю може «повести». Ось чому гарячий спосіб калібрування не завжди забезпечує справді ідеальну точність. Тому його найчастіше застосовують при виготовленні деталей великого розміру, тому що на них похибки цього способу найменш помітні.

Холодне калібрування є найкращим способом для роботи з заготовками в процесі їх обробки. Відповідність технічних характеристик досягається завдяки обтисканню деталей у холодному стані. Відсутність охолодження забезпечує найбільшу точність та відповідність параметрів заданим. Крім особливої ​​точності, виріб стає твердішим і отримує додатковий запас міцності.

У ряді випадків калібровані кола піддають додатковому поліруванню. Цим досягається ідеальна гладкість їхньої поверхні. Вона стає майже дзеркальною і набуває сріблясто-білого відтінку. Через це подібні вироби отримали назву «сріблянка».

Яким би способом не проводилося калібрування, воно забезпечує продукції більшу міцність і надійність, ніж у необроблених металевих прутів.

Які переваги дає калібрування

Калібрування є затребуваним методом, оскільки забезпечує низку переваг. Застосування цього способу суттєво скорочує потребу у доведенні виробу. Також це забезпечує економічність, адже значно менше металу йде у відходи.

Калібрований, спеціальний металопрокат має особливу затребуваність у тих галузях, де пред'являються підвищені вимоги до надійності комплектуючих:

  • медико-інструментальної;
  • приладобудівної;
  • аерокосмічної.