ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

У чому різниця між двотавром і швелером

Двотавр і швелер є балками з металу, які служать для опори. Їх використовують в будівництві різних об'єктів. І той, і інший вид, крім цього, застосовують при створенні важких транспортних засобів і техноліній.

Однак все-таки це два різних вироби, які відрізняються фізичними параметрами. Тому у них є індивідуальні області застосування.

У чому відмінності з технічної точки зору

Швелер - це профіль з металу, який зігнули холодним або гарячим методом. У перетині він виглядає як буква «П». Його полки мають висоту від 50 до 400 мм і бувають як прямими, так і зігнутими під невеликим кутом до зовнішньої сторони. У другому варіанті стійкість до вигину вище, що збільшує вагу, яку він може витримати. Зазвичай швелер виготовляють зі сталі. Алюмінієвий виріб більш стійкий до корозії, проте його жорсткість значно менша. З нього роблять каркаси для невеликих конструкцій з профлиста.

Двотавром називають виготовлений методами гарячого прокату або зварювання профіль, що має в перетині форму літери «Н». У порівнянні зі швелером він має вдвічі більшу кількість ребер жорсткості. Подібна конструкція забезпечує найбільшу жорсткість при вазі, яка є мінімально можливою для виробу. Переваги - стійкість до згинання і скручування. Двотаврову балку використовують для установки конструкцій з великою вагою.

За характеристиками двотаври відрізняються по товщині, ширині і висоті полиць. Металовироби з полками, що мають велику ширину, добре підходять для установки заклепок і перфорування. Товсті невеликі полки мають максимальну жорсткість.

У чому різниця між двотавром і швелером

Як міцність залежить від робочих параметрів

Міцність швелера і двотавра знаходиться в прямій залежності від наступних характеристик.

Метод виготовлення. Зварений профіль найбільш міцний, гарячекатаний  - необхідно додатково обробляти проти корозії, але у нього невелика стійкість до вигину.

Вид сплаву. Сталь з додаванням алюмінію більш стійка до корозії, проте і м'якість у неї більша. Це призводить до зниження жорсткості. Сталь з невеликою кількістю легування вибирають для важливих вузлів.

Товщина зрізу. Зі збільшенням товщини збільшується максимальне навантаження. Однак вага виробу також стає вищою, що ускладнює конструкцію.

Якщо полки і основа мають рівну товщину, то жорсткість виходить однакова на всіх навантажуванимх напрямках. Вибираючи профіль, треба враховувати максимальне навантаження на стінки.

Розташування полиць. Буває паралельне або під кутом. У другому випадку балка більш жорстка.

Збірна або єдина конструкція. При рівних характеристиках цілісний виріб у вигляді літери «Н» більш міцний, ніж зварений з швелерів двотавр.

Чому віддати перевагу

Двотавр вибирають для важливих вузлів, основ конструкцій з бетону і висотних будівель, так як він здатний витримати зусилля згинання і скручування, а також максимальне навантаження.

Виріб з двох зварених двотаврів використовують для важких будівель. В основному їх застосовують для крокв, прогонів, каркасів, несучих частин.

Швелера використовують як основу для будівель з невеликим навантаженням на перекриття між поверхами і стіни і дахів з металевої черепиці. Зварені в одну прямокутну балку швелера застосовують для середніх і легких довгих конструкцій.

У нас представлені різні види будівельних профілів, в тому числі швелери і двотаври.