ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Сталь S355J2H і її застосування в будівництві

Марка сталі S355J2H використовується в різних будівельних конструкціях і спорудах. Однак деякі фахівці зустрічаються з таким позначенням уперше.

Складнощі виникають через додаткову літери H, якію позначається не склад сталі, а форма поставки. В даному позначенні H походить від слова hollow, що означає пустотіла або порожня, в перекладі на термінологію ринку - профіль або труби. Тобто, S355J2 - це склад сталі, з якої виконано пустотілий виріб.

Металеві труби за європейськими правилами EN10219 і EN10210 позначаються наступними маркуванням, в залежності від форми:

  • CHS (circular hollow section) - профіль металевий круглої форми;
  • SHS (square) - квадратної форми;
  • RHS (rectangular) - прямокутної форми.

На ринку сталі України деякі постачальники не повністю перейшли на європейські позначення своєї продукції, те саме відноситься і до проектувальників креслень будівельних конструкцій. У зв'язку з цим виникають складності в розумінні. Важливо запам'ятати, що позначення S355J2H і CHS - це труба кругла металева. Різниця лише у вказанні марки сталі в першому випадку.

Те саме можна сказати і по технічних кресленнях або специфікаціям. У разі, якщо позначенням S355J2H вказано склад сталі двутавра, кутника або листа металевого, потрібно вказати на помилку автору документа, так як ця марка позначає профіль.

Існують також вимоги маркування сталей S355. Деякі покупці вимагають продукцію під позначенням S355G2G3, S355J2G3 і інші. Знайти таке маркування на металевому ринку сировини не вийде, так як це позначення застаріло з введенням стандарту EN10025 і зі змінами в 2004 році. Документом передбачаються інші буквені позначення складових елементів сталей.