ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Порівняння просічно-витяжної і рифленого листів

Якщо покласти поруч рифлений і просічно-витяжний (ПВЛ) листи, то може здатися, що це абсолютно різні види металопрокату. Але в дійсності, незважаючи на відмінність зовнішнього вигляду і деяких характеристик, між ними багато спільного. Розглянемо кожен з листів.

Рифлений лист

Зовнішньо рифлений лист виглядає як плоский лист з нанесеним на нього одностороннім рифленням. Виготовляється методом гарячого прокату.

Виділяють два види рифленого візерунка:

  • Ромбічний. Малюнок може бути будь-яким, але він створений так, що його лінії утворюють ромби. Ромбовидні деталі можуть розташовуватися на аркуші вздовж або поперек.
  • Сочевичний. Візерунок трохи схожий на зерна сочевиці. Овальні опуклості розташовуються під кутом 90ᵒ відносно один одного і мають кут 45ᵒ по відношенню до краю аркуша. Відстань між «чечевічінамі», в залежності від сфери, де використовується виріб, може становити від 20 до 50 мм.

За ГОСТ товщина листового прокату становить 2,5-12 мм при верхньому розмірі рифленою опуклості 0,5 мм. Необхідна висота рифлення - 0,2-0,3 від зазначеної в Держстандарті товщини листа.

Маса рифленого металопрокату залежить від характеру малюнка. Маса чечевичного і ромбического рифлення при однаковій товщині виробу може відрізнятися.

Цей вид металопрокату можна зустріти:

  • на стінах і на підлозі в ліфтах;
  • піддонах або полицях для розміщення різних видів товарів;
  • щаблях і майданчиках сходових переходів різного призначення;
  • підлозі в громадському транспорті.

Лист ПВЛ

Основна відмінність між виробами в тому, що при виготовленні просічно-витяжного листа на нього наносяться насічки по всій площі листового прокату. Розрізи зміщуються і одночасно витягаються. Щоб сталеве полотно не деформувалося під час створення витягнутих просічок, лист пропускають через пресуючий валочний верстат. Це знижує ризик деформації при збереженні фактурності створюваної з листа металевої сітки. Така конструкція не має зварних з'єднань і, незважаючи на невелику масу, має високу міцність.

ПВЛ листи в повсякденному житті зустрічаються так само часто, як і рифлені. Їх можна побачити на вуличних сходах і віадуках, на різних огорожах, а також в якості решітки радіатора або на капоті авто. Також ПВЛ можуть застосовуватися для просіювання грунту або для подрібнення гірської породи.

Рифлені і просічно-витяжні листи не тільки практичні, але і красиві. Цим часто користуються дизайнери при оформленні ландшафту, створення оригінальних огорож і в інших напрямках оформлення не тільки на вулиці, але і в приміщеннях.

Який з видів металопрокату краще

Це залежить від характеру поставлених завдань. За своїм робочим характеристикам листи схожі. Обидва види забезпечують високу ступінь зчеплення з різними предметами, адже опукла поверхня, в порівнянні з гладкою, краще «чіпляється» за будь-яку дотичну до неї основу. Ця особливість визначає основні сфери використання листів.

Обидва різновиди металопрокату застосовуються для створення антиковзаючого покриття на підлоги поверхні на різних об'єктах з великою прохідністю.

Якщо необхідно створити огорожі, сходи, віадуки, майданчики, естакади та інші споруди або зробити красиву облицювання, то виникає питання, який із видів металевого прокату краще.

Це залежить від призначення конструкції:

  • ПВЛ. Завдяки витягнутим отворам менше затримує вологу і забруднення, тому очищати поверхні легше. Друга перевага металовиробу - невелика маса, що дозволяє створювати міцні і легкі металоконструкції, збільшувати площу покриття на 60%, якщо порівнювати з гладким листовим прокатом аналогічної ваги.
  • Рифлений. Міцніше просічно-витяжного, а й важить більше. Перевага рифленого прокату - довговічність і стійкість до різних видів механічних деформацій. Виріб оптимально підійде для створення металоконструкцій, що піддаються великим навантаженням.

пвл, просічно-витяжний лист

Просічно-витяжний лист

 

рифлений лист

Рифлений лист

Просічки і витягування стають причиною напруги і втоми металу, які знижують характеристики міцності листа. Внутрішні дефекти усуваються шляхом гарячого прокату готового виробу на валочному обладнанні. ПВЛ легкі, але при постійних значних навантаженнях служать недовго. Металопрокат варто вибрати, якщо створюються не часто відвідувані конструкції з великою площею, при цьому можливі деформації будуть рівномірно розподілятися по всій поверхні. Вартість листа невелика, можна створювати досить міцні полегшені металоконструкції, але варто пам'ятати, що деякі види сталі, що застосовується для виготовлення ПВЛ, схильні до корозії. При зведенні металевих конструкцій на відкритому повітрі потрібно провести додаткову антикорозійну обробку або вибирати для будівництва вироби з нержавіючої сталі.

Листи з рифленням рекомендується використовувати при створенні невеликих елементів: короткі переходи та естакади, сходи. Металовиріб має високу міцність і не деформується навіть при значних навантаженнях.

При створенні огорож вибір між рифленим і просічно-витяжних листом залежить від вимог до огорожі. ПВЛ закриє об'єкт від сторонніх поглядів, забезпечить хорошу вентиляцію і проникність світла. Якщо ж потрібна повноцінна захист від вітру, сонця і атмосферних опадів, то оптимальним варіантом стане рифлений прокат.

Висновок

Який з видів металопрокату краще, залежить від поставлених завдань. Листи використовуються при спорудженні різноманітних конструкцій. Будь-який з них відмінно підійде для створення антиковзних покриттів, коробів і піддонів, а також в якості декору інтер'єру офісів і торгових залів. Також вироби можна застосовувати для армування ЖБ-плит і монолітних бетонних споруд. Можливості використання просічно-витяжних і рифлених листів практично безмежні.