ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Відмінності швелера «П» і «У»

Для будівництва різноманітних металоконструкцій використовується швелер. Це один з варіантів металопрокатних профілів, області використання якого досить поширені. В основному застосовується для армування ЖБ-конструкцій і для будівництва:

  • перекриттів різної конфігурації;
  • сходових прольотів;
  • навісних систем.

Маркування швелера

Практично у всіх сферах діяльності використовується швелерна балка двох маркувань:

  • Вироби з ухилом полиць (позначаються маркуванням «У»). Це був перший варіант виробництва даного виду металопрокату. Тому навіть не було необхідності вказувати позначення в маркуванні. Такі швелера застосовувалися в якості опорного елемента. Завдяки особливостям нахилу полиць даний різновид профілю приймав навантаження на основне тіло. Був задіяний принцип косинки.
  • Пізніше було запущено виробництво швелера «П». Його відмінність від попереднього варіанту полягає в тому, що полки розміщені паралельно. Він задіюється в монтажі металоконструкцій з кріпленнями. Також знайшов своє застосування в процесі облаштування механізмів, до складу яких входять рухомі по жолобу елементи. Вироби з таким маркуванням використовуються в елементах з численними болтовими з'єднаннями. Це обумовлено великою зручністю кріплення до рівної частини, в порівнянні з нахиленою.

Швелери «П» прогинаються менше під впливом великих вантажів, ніж варіанти «У», тому в деяких конструкціях стали більш затребуваними.

Яка різниця між швелерами «П» та «У»

Які бувають види швелера

За методом виготовлення швелер можна поділити на дві категорії:

  • Гарячекатаний, випуск якого проводиться по техніці гарячого прокату.
  • Гнутий - виконується холодним прокатом.

Відмінності в процесі виробництва призвели до того, що і сфери використання різних варіантів профілів різноманітні. Зовнішня відмінність даних варіацій полягає в різниці кутів - у гнутого вони закруглені.

Всі вироби також відрізняються один від одного розмірами, які регламентує ГОСТ. Щоб підібрати оптимальний варіант для будь-якої будови, необхідно враховувати її довжину від першої полки до другої. У технічному регламенті вказано діапазон довжини від 32 до 115 мм. По довжині такі деталі можуть варіюватися від 4 до 12 метрів. Полки виробляються з висотою від 5 до 40 см.

Також прокат може бути розділений на декілька серій:

  • П-подібний, у якого грані розташовані паралельно.
  • У-подібний. Такий варіант відрізняється гранями з ухилом.
  • Л-подібний відноситься до легкої серії, має паралельні грані.
  • Швелер З відноситься до розряду спеціальних.

Способи виробництва і використовувані матеріали

Всі вироби даного виду виробляються за ГОСТ 8240. Спочатку в якості матеріалу для його виготовлення використовувалася низьковуглецева, високовуглецева і конструкційна сталь. Відповідний матеріал вибирається згідно з технічними параметрами профілю.

Процес виготовлення швелера виглядає наступним чином:

  • Спеціальна заготовка підігрівається до необхідної температури.
  • Надходить на прокатний стан.
  • Тут вона прокочується спеціальними валками. Після такої обробки центральна частина заготовки набуває форму літери М. Потім підганяється під спеціальний розмір.
  • Наступним кроком виконується її подача на апарат для калібрування.
  • Після цього заготовка підганяється до точних розмірів.

Процес простий і швидкий, а результат виходить високої якості.
В процесі виготовлення такого швелера має місце і термічна обробка, в ході якої в сталі відбувається рекристалізація. Для зниження внутрішньої напруги виконується отжиг.

Плюси і мінуси

Параметри такої продукції можна назвати її головною перевагою. Вони дозволяють використовувати швелер в багатьох напрямках діяльності. Незаперечним плюсом є і міцність, жорсткість виробу. Також вони стійкі до викривлення і не піддаються механічним впливам. Виникнення корозії на деталях також малоймовірно.

До недоліків можна віднести погану схильність до зварювання.