ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Мірна або немірна арматура - чим відрізняється?

Серед усього розмаїття сталевого металопрокату одним з найбільш затребуваних є арматура, оскільки вона широко застосовується при спорудженні залізобетонних конструкцій. У будівництві використовують переважно рифлену арматуру, оскільки вона має високу адгезію з бетоном. Арматура виробляється різного діаметру, але при виборі виробів будівельники керуються також їх габаритами.

Відмінності мірної та немірної арматури
Мірна або немірна арматура: що краще, відмінності?

Металопрокат поставляється в прутах певних розмірів. Залежно від довжини, арматура ділиться на три типи:

  • мірна;
  • немірна довжина металопрокату (НДЛ арматура);
  • арматура-коротун;

Кожна з них використовується в своїй конкретній області застосування.

Арматура міра (мірна арматура)

Проводиться гарячекатаним способом з легованої сталі. Особливістю мірної арматури є фіксована довжина - 6 або 12 метрів. Завдяки цьому виключається перевитрата матеріалу при армуванні бетону. Кількість виробів, що постачаються вимірюється поштучно або в метрах.

У будівництві мірну арматуру використовують для:

  • профілактики тріщин у фундаменті;
  • зниження зовнішніх навантажень на будівлю;
  • створення міцних несучих каркасів;
  • рівномірного розподілу ваги будівельних блоків.

Мірна арматура відрізняється гарною зварюваністю, високою міцністю і адгезією з бетоном, а також стійкістю до корозії.

Особливості арматури НДЛ

Арматуру НДЛ виготовляють з вуглецевої і легованої сталі, яка також вирізняється високою міцністю. На відміну від мірної, НДЛ не має фіксованої довжини, а поставляється прутами від 1,5 до 12 метрів.

Одним з переваг металопрокату немірної довжини є більш низька вартість. Наприклад, ціна такої арматури в Києві майже на 10% менша, ніж у мірного профілю фіксованої довжини. Тому, якщо є необхідність в економії, доцільно використовувати немірну арматуру. Крім того, використання НДЛ дозволить уникнути нахлестів і звести до мінімуму відходи і перевитрату матеріалу.

До інших переваг НДЛ можна віднести:

  • хорошу зварюваність;
  • високе зчеплення з бетоном;
  • відмінні показники в'язкості;
  • міцність і стійкість до корозії.

Так як мірна і НДЛ-арматура мають практично однакові властивості, при проектуванні і будівництві того чи іншого будинку важливо розрахувати точні розміри використовуваних матеріалів. Тому досвідчені будівельники застосовують одночасно мірну арматуру і немірну.

Арматура-коротун

Під час виробництва мірної і немірної арматури залишаються обрізки. Саме вони називаються коротунами (коротишами). Будучи найбільш доступним за ціною, даний вид металопрокату знайшов застосування в побуті, сільському господарстві, для будівництва одноповерхових заміських будинків, споруди невеликих архітектурних і декоративних конструкцій.