ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Фундаментна арматура

Арматурою називають металеві стержні, які широко застосовуються в будівельній сфері. Однf з найбільш активно експлуатованих якостей арматури - це її здатність посилювати бетонні конструкції. Бетон, при всій своїй твердості і міцності, на подив крихкий. Відсутність гнучкості неминуче призводить до утворення тріщин і, як наслідок, руйнування всієї конструкції.

Зовсім інакше поводиться бетон, армований металевими прутами. Арматура дозволяє підсилити бетон, повністю компенсуючи його недоліки. Поєднання сталевої арматури і бетону - практично ідеальна комбінація. Обидва матеріали відмінно поєднуються і доповнюють один одного, підсилюючи позитивні властивості і нівелюючи негативні. А хороше зчеплення бетону і арматури - запорука міцності конструкцій із залізобетону.

Види арматури

Існує безліч різновидів арматури, кожній з яких властиві ті чи інші характерні особливості.

Арматура може класифікуватися за такими ознаками:

  • Склад. Метали, з яких виготовляється арматура, бувають різними по твердості. Вироби з твердого металу вважаються більш крихкими.
  • Форма. Арматурні стержні бувають гладкими і рифленими. Ребра, приварені на поверхню рифленою арматури, служать для посилення зчеплення металу з бетоном.
  • Діаметр. Перетин арматури може мати різні діаметри. Чим більший цей показник, тим міцнішою є арматура. Керуючись цим простим принципом, в кожній конкретній ситуації підбирають виріб відповідного діаметру.
  • Зварюваність. Не всяка арматура підійде для зварювальних робіт. Цей показник залежить від марки сталі. Зварювання арматури, яка не призначена для таких робіт, призведе до значного погіршення її основних якостей.

Фундаментна арматура

Яка арматура оптимальна для фундаменту

Правильне облаштування фундаменту - запорука міцності і довговічності всієї будівлі, тому так важливо приділяти увагу кожній деталі. Один з основних етапів у створенні фундаменту - це армування. Щоб зрозуміти, яка саме арматура стане ідеальним компонентом залізобетонної основи майбутньої споруди, необхідно провести попередні розрахунки конструкції.

Такі розрахунки - завдання професіоналів. Але при бажанні можна провести необхідні розрахунки самостійно. Тільки за умови, що в запланованій будівлі не більше двох поверхів, а грунт, на якому воно буде будуватися, сприятливий для закладання фундаменту. В цьому випадку можна взяти на озброєння типові рішення.

Існує чимало спеціалізованої літератури, де докладно описують різні варіанти армування з точними розрахунками. У підготовлених фахівцями таблицях знайдуться точні відомості про кількість і діаметр робочої арматури, в залежності від обраного варіанту армування.

Майже всі фундаменти (за винятком пальових) найчастіше посилюються арматурною сіткою. Все дуже просто: стержні укладаються один на одного хрест-навхрест для створення сітки. Прути фіксуються в такому положенні за допомогою в'язального дроту або зварювання. Заливку конструкції бетоном виконують таким чином, щоб шар бетону над арматурною сіткою становив не менше 5 см. Важливо забезпечити присутність відразу двох ярусів армування в тілі бетону. Верхній захищатиме від вигину вгору, а нижній, відповідно - від вигину вниз. Між цими двома ярусами бетон не армується.

Закладка фундаменту - серйозне завдання. Помилки, допущені на даному етапі, можуть обернутися сумними наслідками в майбутньому. Тоді як міцний надійний фундамент стане запорукою довговічності всієї конструкції.