ТБК Агат Металобаза Агат - металопрокат оптом та в роздріб в Києві

продаж металопрокату оптом і в роздріб

Будівельна Арматура для новачків

Дана стаття стане в нагоді скоріше звичайним громадянам, ніж досвідченим будівельникам і покликана допомогти їм у вивченні ринку будівельної арматури, а також в ознайомленні з присутніми тонкощами і нюансами при виборі арматури. Ми постараємося розглянути ключові особливості та навести приклади.

Отже, з чого ж почати наше ознайомлення? Мабуть почнемо з основного визначення: що ж являє собою сталева будівельна арматура і звідки вона взялася?

ПЕРЕДІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ

Сучасне будівництво неможливо собі уявити без використання залізобетонних конструкцій. Уже сама назва «залізобетонний» говорить про одночасне використання заліза та бетону. Але де ж місце нашої арматури? Правильно, саме вона і мається на увазі в якості «заліза». Спочатку, будинки будувалися за допомогою бетону і каменів, але як показала практика, дані будови не могли бути багатоповерховими або нести великі навантаження. І в кінці 18 столітті на допомогу будівельникам прийшла арматура. Спочатку це були металеві прутки, які додавали в бетонну суміш. Таким чином вперше було вироблено технологію армування бетону залізом. Але справжня технологія армування була більш-менш описана і застосована тільки до кінця 19 століття. Сьогоднішній будівельний ринок просунувся ще далі, вся арматура на даний момент стандартизована єдиними стандартами виготовлення.

Отже, як ми вже з'ясували вище:

Арматура - сталевий пруток різної форми, який при додаванні в бетонні конструкції підсилює їх, надає їм міцності і збільшує термін служби.

Армування бетону - процес заливки попередньо вивареного або провязаного арматурного каркасу бетонною сумішшю.

Міцність залізобетону в кілька разів перевищує такі ж характеристики бетону. При цьому вся залізобетонна конструкція однаково працює як на стиск, так і на розтяг.

БУДІВЕЛЬНА АРМАТУРА: Процес виготовлення

Будівельна арматура виготовляється шляхом холодного або гарячого прокату.

Холодний прокат - процес формування арматури, при якому сталева заготовка протягується через поступово звужувані отвори (фільєри). Таким чином заготовка до кінця прокатного стану зменшується в діаметрі і збільшується в довжину, при цьому змінюється кристалічна решітка сталі та досягається підвищений опір розриву.

Гарячий прокат – процес формування арматури, при якому сталева заготовка в нагрітому вигляді пропускається через прокатний стан, при цьому заготовка набуває потрібної форми.

Потрібні властивості металевої арматури забезпечуються ще на етапі виготовлення арматурної сталі, коли в розігрітий метал додаються домішки (кремній, марганець, титан, хром і ін.). Даний процес називається легуванням.

Ну ось з методами виготовлення ми вже розібралися і впритул дісталися до основних різновидів будівельної арматури. Яка ж арматура Вам потрібна Ви дізнаєтеся з наступного розділу

БУДІВЕЛЬНА АРМАТУРА: Види, специфіка, класифікація

Який вибір арматури нам пропонує сучасний будівельний ринок? Правильно, величезний. Як не загубитися у всіх цих класифікаціях і вибрати саме те що Вам потрібно? Що означають всі ці позначення і маркування?

Підемо по порядку!

Вся будівельна арматура представлена ​​на ринку України класифікована за такими ознаками:

ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ:

  • Робоча арматура – сталева будівельна арматура, основне призначення якої - розподіл проектованих зусиль та навантажень, що виникають від ваги конструкції і зовнішніх деструктивних чинників;
  • Монтажна арматура - арматура, яка застосовується для створення осей арматурних каркасів та запобігає зміні форми каркасу при транспортуванні і монтажу. Правильно закріплена монтажна арматура надає всьому арматурному каркасу жорсткості та стійкості;
  • Конструктивна арматура – арматура, призначена нести всі навантаження, які не враховувалися при розрахунку робочої арматури (температурні деформації, зусилля від усадки бетону та інше).


ЗА РОБОЧОЮ ОРІЄНТАЦІЄЮ:

  • Поздовжня робоча арматура - сприймає напруження та стиснення вздовж поздовжньої осі. Прикладом такої арматури є робоча арматура в каркасі колони, яка підвищує опірність зусиллям стиснення і перешкоджає появі вертикальних тріщин;
  • Поперечна робоча арматура – арматура, яка перешкоджає утворенню тріщин від напружень поблизу опор. У поперечній арматурі зусилля які діють на неї спрямовані поперек осі арматури.


ЗА УМОВАМИ ЗАСТОСУВАННЯ:

  • Напружувані або ж арматури з попереднім натягом являють собою сталеву арматуру, канат або дріт, які в процесі виготовлення або заливки бетонною сумішшю піддаються натягу. Даний тип може використовуватися тільки в якості робочої арматури
  • Ненапружувана - стрижнева арматура або дріт не підвладні натягу.

ПО ​​МАТЕРІАЛУ ВИГОТОВЛЕННЯ

  • Сталева – арматура вироблена з високовуглецевих сталей з домішками (легована)
  • Композитна – арматура вироблена з композитних матеріалів (пластик, склопластик, сплавлене скловолокно)

Вся арматурна продукція випускається виробниками згідно ГОСТ і ділиться на наступні типи:

  • Арматура А1 (гладка арматура, А240; А240С) – особливий вид будівельної арматури має форму круглого гладкого профілю отриманого в результаті гарячого прокату. Як правило даний тип арматури виготовляється зі сталей Ст3кп, Ст3пс, Ст3сп діаметром від 6 до 40 мм. З метою забезпечення легкості транспортування гладка арматура А1 виготовляється, як в прутках довжиною до 12м, так і в мотках. Завдяки профілю та цілісній формі, арматура А1 повсюдно використовується при армуванні стін, підлог, має відмінну корозійну стійкість і може взаємодіяти з агресивними середовищами.
  • Арматура А3 (А400; А400С) - арматура вироблена з круглого прутка шляхом нанесення на нього рифлень. Поперечні виступи рифлень розміщені під кутом до основної осі арматури і призначені для покращення зчеплення з бетонною сумішшю. Основне призначення даного типу будівельної арматури це отримання максимального зчеплення з бетоном і надання додаткової жорсткості арматурному каркасу. При цьому варто звернути увагу на матеріал з якого виготовлена ​​дана арматура: Наприклад наявність маркування сталь 35ГС вже вказує на те, що дану арматуру не можна зварювати, при цьому маркування сталь 25Г2С (часто арматуру виконану з даної сталі маркують по кінцях білою фарбою) вказує, що дана арматура має особливий склад легуючих домішок, які покращують зварювання. Основні марки сталі для виробництва арматури А400 - 35ГС, 25Г2С, 32Г2Р;
  • Арматура А500С – арматура вироблена з дешевих низьковуглецевих сталей. Міцність такої арматури досягається шляхом термічного ущільнення з елементами механічного впливу. Даний тип арматури відмінно зварюється не втрачаючи своїх характеристик.
  • Арматура Ат800 – сталева арматура, вироблена шляхом гарячого прокату та механічного ущільнення, при переривчастому охолодженні. Таким чином досягається опірність повторному нагріванню і підвищуються антикорозійні властивості арматури. Як правило, даний тип арматури виготовляють зі сталі 23Х2Г2Т.

На рис.1 - види, специфіка, класифікація будівельної арматури

На рис.1 - види, специфіка, класифікація будівельної арматури


Виникли запитання або Ви все ж не впевнені яка саме будівельна арматура Вам потрібна? Звертайтеся до наших менеджерів і вони з радістю допоможуть Вам підібрати арматуру та супутні матеріали.